13 de març 2017

El megaprocessador, per entendre com funciona un microprocessador

En James Newman és programador. Amb el temps s’ha anat adonant que cada cop feia servir més instruccions de baix nivell però li semblava que no tenia clar com aquestes instruccions s’executaven en un microprocessador. Així doncs, va decidir estudiar-ho.

El megaprocessador i el seu creador

Enlloc d’estudiar els microprocessadors a nivell teòric, va decidir fer-ho en forma pràctica. Com? Construint un processador a partir de transistors. La idea era fer un processador igual com estan fets els dels circuits integrats, agrupant transistors, però en aquest cas ell ha dissenyat els circuits i soldat cada un dels 42300 transistors.

Sumador / restador de 8 bit

El megaprocessador li ha costat quatre anys de construir i els seus set plafons li ocupen la sala d’estar de casa seva. És un processador de 16 bits que té un joc de 256 instruccions. El rellotge del processador pot treballar a 8 kHz però potser és més interessant pensar que podem fer-lo treballar a velocitats molt baixes per poder veure com s’executa cada instrucció. A les entrades i sortides de cada element lògic hi ha un LED que indica el seu estat. Tots els elements lògics estan representats, de manera que és fàcil seguir les connexions i el funcionament.

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum i al web del megaprocessador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari