10 d’oct. 2016

Estalviadors d’energia (III) – Potència reactiva



En l’entrada anterior vam comentar que la potència activa és el producte de la tensió U per la projecció del corrent I sobre la tensió. En descompondre el corrent I obtenim també la projecció sobre la perpendicular a la tensió. Anomenem potència reactiva al producte de la tensió U per la projecció del corrent I sobre la perpendicular a la tensió.

Les instal·lacions domèstiques no paguen res per la potència reactiva. Així doncs, a nivell domèstic l’angle entre la tensió i el corrent pràcticament no té cap importància (en pot tenir per a la companyia però no per a l’usuari). A nivell industrial, en canvi, sí que és habitual pagar algun tipus de penalització si es consumeix potència reactiva.

Se sap que els condensadors elèctrics absorbeixen un corrent amb un angle perpendicular a la tensió. A efectes pràctics, equival a que els condensadors generin reactiva. En les instal·lacions industrials és força habitual posar condensadors per reduir el consum de reactiva.
La compensació de reactiva amb condensadors requereix un cert càlcul. Si nosaltres posem uns condensadors massa petits només compensarem una part de la reactiva i no millorarem gaire la nostra factura. Si, en canvi, posem condensadors massa grans aconseguirem que la nostra instal·lació generi reactiva i això no és bo per als usuaris veïns (a més, podem patir alguna penalització greu per fer-ho).

A la propera entrada comentarem el que realment fan aquests aparells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari