15 de febr. 2016

Arc elèctric viatger

Potser alguna vegada heu vist algun vídeo d’un arc elèctric en una línia d’alta tensió que es va desplaçant al llarg de la línia. És menys probable, però potser algú n’ha vist un en directe. Per si no ho heu vist mai i us ha picat la curiositat, aquí teniu un vídeo.



L’arc elèctric comença en un curtcircuit que sol originar-se perquè algun element redueix la distància entre els fils de la línia. Un cop originat l’arc elèctric, l’aire que hi ha al voltant s’ionitza i es torna més conductor, permetent que l’arc elèctric continuï malgrat potser la causa ja no hi és. Atès que l’aire es mou, a causa del vent i els canvis de temperatura per l’energia de l’arc, l’arc va dansant aprofitant sempre el camí on l’aire és més conductor.

Però, per què es mou al llarg de la línia?

Els cables de la línia tenen una resistència elèctrica que limita el pas del corrent. Com més propers estem a l’origen de la línia (de l’entrada d’energia) la resistència és més petita i si ens n’allunyem augmenta. Si l’arc es desplaça una mica en direcció a l’origen el corrent és més gran i afavoreix que es mantingui, per això l’arc es va desplaçant cap a l’origen.

L’arc viatger acaba quan les proteccions desconnecten la línia. Aquest fenomen, doncs, només es produeix quan el curtcircuit no és molt gros i les proteccions triguen a desconnectar. Si el curtcircuit és gros les proteccions desconnecten en forma ràpida i el fenomen gairebé no es veu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari