29 de set. 2015

Interruptor que controla uns llums



Un interruptor és un element que té dues posicions. En una de les dues posicions connecta el circuit i deixa passar corrent elèctric. En l’altra posició el circuit està obert i el corrent elèctric no pot circular.

Les dues posicions de l'interruptor
  Els interruptors es posen en un dels dos cables principals de l’aparell (fase o neutre) per poder-lo connectar (deixar passar corrent) o desconnectar. És preferible connectar l’interruptor al cable de fase (marró o negre). A vegades, si l’interruptor està connectat al cable de neutre (blau) ens podem trobar que algun aparell no acabi de funcionar bé. Per exemple, no és estrany trobar fluorescents que quan es desconnecta l’interruptor s’apaguen però no del tot. Aquesta és una de les conseqüències de posar l’interruptor al neutre. En cas d’avaria també és més segur que l’interruptor estigui a la fase.

La figura següent mostra la connexió típica d’un interruptor i un llum. Hem dibuixat el cas d’un llum doble per veure com es faria si hi ha més d’un llum. Fixem-nos que és un circuit molt similar al del polsador i el timbre. Com en les entrades anteriors, hem pintat el cable de protecció de color verd (enlloc de les ratlles grogues i verdes obligatòries) perquè sinó no es veia bé.

Inerruptor i llums

En principi, és indiferent si quan el llum està encès la palanca de l’interruptor està cap amunt o cap avall però és recomanable posar tots els interruptors de la casa de la mateixa manera. Així, si no hi ha subministrament elèctric i has de marxar saps en quina posició has de posar els interruptors per tal que quedin tots els llums apagats.

Atenció: La finalitat d’aquesta explicació és només ajudar-vos a entendre com funcionen les instal·lacions elèctriques. La informació que proporcionem no és suficient per poder fer o reparar instal·lacions. Manipular les instal·lacions sense una formació suficient i eines adequades comporta riscos immediats (curtcircuit, electrocució) com a mitjà termini (incendis, fuites de corrent). Per la vostra seguretat i la de les persones que us envolten, contracteu a una persona professional per a la modificació de les vostres instal·lacions elèctriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari