15 de set. 2015

Com és la connexió dels endolls



Comencem un nou curs amb un tema nou. A partir d’avui comentarem com funcionen els principals circuits elèctrics de la llar. Començarem per un circuit molt senzill que correspon a un dels elements que més tenim a casa: els endolls.

Un endoll té tres punts de connexió: els dos forats on entren les clavilles i les llengüetes laterals. Els dos forats van connectats als cables que transporten l’energia (anomenats fase i neutre) i les llengüetes laterals van connectades al cable de protecció o de presa de terra. Per norma, el cable de protecció és a ratlles grogues i verdes. El cable de neutre és blau i el de fase pot ser marró o negre (i, en alguns casos, gris).

Típicament els cables de cada endoll van a parar a la caixa de connexió de l’estança on s’uneixen, cada un, amb els cables corresponents que provenen del quadregeneral. En cas que hi hagi diversos endolls un darrera l’altre, els cables aniran passant de l’un al següent.

La figura següent mostra els cassos més habituals. Hem pintat el cable de protecció de color verd (enlloc de les ratlles grogues i verdes obligatòries) perquè sinó no es veia bé.

Connexió dels endolls


Per tal que qualsevol aparell funcioni ha de quedar connectat entre el cable de fase i el de neutre. Per això els dos han d’arribar a tots els endolls. Entre aquests dos cables hi ha els 230 V (volts) de tensió de la instal·lació. El cable de protecció quedarà connectat a les parts metàl·liques de la carcassa i ens servirà de protecció en cas d’avaria interna de l’aparell.


Atenció: La finalitat d’aquesta explicació és només ajudar-vos a entendre com funcionen les instal·lacions elèctriques. La informació que proporcionem no és suficient per poder fer o reparar instal·lacions. Manipular les instal·lacions sense una formació suficient i eines adequades comporta riscos immediats (curtcircuit, electrocució) com a mitjà termini (incendis, fuites de corrent). Per la vostra seguretat i la de les persones que us envolten, contracteu a una persona professional per a la modificació de les vostres instal·lacions elèctriques.

2 comentaris:

  1. Perque un router funciona en un endoll i no en un altre de la mateixa casa?

    ResponElimina
  2. Hola Jordi

    La paraula "router" vol dir moltes coses. Sense saber el tipus de router no puc dir gran cosa.

    Què vol dir "funciona" i "no funciona". En tots dos casos s'engega?

    Si vols, pots adreçar-te directament a oriol.boix@upc.edu

    ResponElimina

Deixa el teu comentari