6 d’oct. 2014

Central hidroelèctrica



Un dels tipus de central elèctrica amb més història al nostre país és el de les centrals hidroelèctriques. En aquestes centrals s’aprofita l’energia de l’aigua per crear electricitat.

L’energia que porta un curs d’aigua depèn de dos factors: el desnivell entre el lloc on s’agafa l’aigua i el lloc on es torna i la quantitat d’aigua per minut (el que anomenem cabal). Així doncs, el més habitual és trobar dos tipus de centrals. Per un costat les centrals de pressió en les que el desnivell és gran i el cabal petit (com les dels afluents del riu Segre) i per l’altre les centrals de cabal en les que el desnivell és petit (com les de l’Ebre).

Central hidroelèctrica

L’aigua que arriba a les centrals no és constant i tampoc poden estar funcionant sempre ja que s’han d’adaptar a la demanda d’energia. Per això normalment les centrals es construeixen lligades a un embassament que permet emmagatzemar l’aigua.

En el gràfic següent (publicat per Unesa) podem veure un esquema dels principals elements d’una central hidroelèctrica.
 
Central hidroelèctrica

Les centrals hidroelèctriques són les més versàtils ja que poden funcionar a qualsevol règim de càrrega. La majoria dels altres tipus de centrals, com veurem, no podrien funcionar al 5 o al 10%. A més la seva posada en marxa i la seva aturada són immediates i això facilita molt la regulació per adaptar la generació al consum.

El nostre país no té uns grans recursos hídrics i això fa que en moltes centrals si es genera electricitat moltes hores seguides es buidi l’embassament. Per tant cal reservar l’aigua pels moments de punta de consum en els que és més important poder generar energia a partir d’ella (gràcies a la facilitat de variació de càrrega i la rapidesa de resposta).

El funcionament de les centrals hidroelèctriques no depèn només de les necessitats energètiques ja que en molts casos l’embassament serveix també per a abastar d’aigua a la població o per al reg. D’altra banda, hi ha uns cabals mínims i màxims per tal de garantir la biodiversitat al riu. Tot això fa que l’ús energètic de l’aigua depengui fortament de les directrius de la confederació hidrogràfica corresponent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari