27 d’oct. 2014

Central hidroelèctrica reversible



En una central hidroelèctrica convencional tenim, normalment un embassament en la part alta i, en canvi, després de la central l’aigua se’n va directament pel riu. Les dificultats d’emmagatzemar energia elèctrica juntament amb la difícil variació de potència de les centrals tèrmiques de combustió i nuclears van fer aparèixer les centrals reversibles.

En una central reversible tenim dos embassaments, un per sobre la central i un després. Aquests embassaments poden ser llacs naturals o estar creats amb una presa que tanqui el pas de l’aigua. Quan el consum supera la generació, la central reversible deixa baixar aigua de l’embassament superior a l’inferior i genera electricitat. En canvi, quan la generació d’energia supera el consum la central pot actuar en sentit contrari bombejant aigua de l’embassament inferior al superior.

Presa d'una central hidroelèctrica

L’embassament superior pot tenir aportació d’aigua provinent d’un riu o no. En el primer cas tindríem una central reversible mixta i en el segon una de pura. En el gràfic següent (publicat per Unesa) podem veure un esquema dels principals elements d’una central hidroelèctrica reversible pura.

Central hidroelèctrica reversible

Hi ha centrals reversibles en les que els grups motor-bomba i turbina-generador són diferents i altres en les que l’alternador i la turbina passen a funcionar, respectivament, com a motor i com a bomba. Aquestes segones són més petites però tenen més complexitat de disseny i manteniment. En la majoria de centrals reversibles no es pot regular el bombament i, en canvi, sí la generació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari