30 de gen. 2014

Les apagades de protesta no perjudiquen a les companyies elèctriques... les beneficien!

A mi sempre m'havia semblat que una apagada de protesta organitzada amb setmanes d'anticipació no perjudicava gens a les companyies elèctriques. Però fa uns dies un conegut em va fer arribar un enllaç a d'un article en el que s'explica, penso que de manera força entenedora, que en realitat hi guanyen més que no pas hi perden.

El funcionament del mercat elèctric és complicat però en aquest cas el que succeeix és, em sembla, senzill.

Per a cada hora de cada dia Red Eléctrica, l'empresa que opera la xarxa de transport i gestiona el mercat elèctric, fa un càlcul de l'energia que es necessitarà. I, la veritat, és que l'encerten molt bé sempre que no hi hagi contingències greus (com va ser el cas de les grans apagades de Barcelona i Girona). A partir d'aquest càlcul, es fan les ofertes de generació d'energia per satisfer la demanda de cada hora.

Però, què passa quan hi ha programada una protesta d'aquest tipus?

En el sistema apareix una variable que els altres dies no hi és: Quanta gent participarà i quanta energia deixaran de consumir?

Cal preveure els dos extrems, per un costat que no s'hi apunti ningú i la demanda sigui la que ja estava prevista (demanda màxima). Per un altre costat que s'hi apunti molta gent (demanda mínima). Encara que la convocatòria sigui exitosa, el percentatge no és mai molt alt ja que les indústries i els serveis públics segueixen consumint el mateix.

L'operador del sistema preveu doncs que la generació pugui arribar al valor de demanda màxima però també ha de preveure que arribi al de demanda mínima i, per tant, l'energia que correspon a la diferència entre les dues l'ha d'encarregar a centrals que siguin regulables (les nuclears, renovables i algunes tèrmiques no ho són).

Això vol dir que una part de l'energia no s'encarrega a les centrals que per aquell dia ofereixin un preu més baix sinó a aquelles que permetin una bona regulació encara que el preu sigui més alt. Com el preu final de l'energia correspon al preu més alt de totes les centrals que s'han previst per aquella hora, el preu de l'energia en aquella hora serà més alt del que correspondria.

D'altra banda, les centrals que finalment no hagin de generar però s'hagin vist forçades a estar disponibles en aquella hora (per si la demanda augmentava) rebran una compensació per disponibilitat que es sumarà al preu de l'energia.

El resultat és que en l'hora prevista de l'apagada el preu de l'energia és significativament més alt del que correspondria i les empreses que han estat seleccionades a l'oferta d'energia tindran guanys superiors als que haurien tingut en un altre cas.

Podeu llegir l'article al web de la Asociación Española de Comunicación Científica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari