13 de gen. 2014

El quadre elèctric de casa teva (sisena part - el protector de sobretensions)

En les entrades anteriors sobre el quadre elèctric havíem parlat dels elements obligatoris. Avui parlarem d'un element que no sempre és obligatori, el protector de sobretensions.

Aquest element serveix per protegir la instal·lació i els seus aparells de les sobretensions que puguin entrar a través de la xarxa elèctrica. Normalment les sobretensions a la xarxa elèctrica poden ser produïdes per llamps o per algunes maniobres de la companyia.

La companyia subministradora instal·la, si és necessari, protectors de sobretensions en les subestacions i les estacions transformadores. En principi, aquests protectors de sobretensions ja protegeixen també la nostra instal·lació.

Si la línia que alimenta la nostra llar des de l'estació transformadora té algun tram que no sigui subterrani, existeix el risc que el llamp hi pugui incidir en aquest tram que ja està fora de les proteccions de la companyia. Per això el reglament fa instal·lar protectors de sobretensions a l'entrada d'aquelles instal·lacions que tenen algun tram aeri en la seva alimentació. Es considera que les línies subterrànies no tenen incidència dels llamps.

Aquests protectors de sobretensions desvien cap a terra la sobretensió, evitant que entri en la instal·lació. Per tal que els protectors de sobretensions funcionin, cal que hi hagi una correcta presa de terra a l'edifici i que el protector hi sigui convenientment connectat.



Si la sobretensió és gran, pot succeir que el protector quedi avariat després d'haver actuat. Si no es substitueix, no hi haurà cap protecció per a les següents sobretensions que arribin. Molts protectors porten una indicació que canvia de color quan el protector deixa d'estar en bon estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari