14 d’oct. 2013

El diferencial i els llamps



En algunes instal·lacions ens trobem que sovint el diferencial es desconnecta injustificadament en cas de tempesta. Anem a veure per quin motiu i com resoldre-ho.

El diferencial és un aparell extraordinàriament sensible. Com ja comentàvem l'altre dia, en un diferencial domèstic una petita fuita de 15 mA és capaç de fer-lo desconnectar. També són sensibles a les variacions molt brusques de corrent i als camps electromagnètics.

Quan cau un llamp, crea un fort camp electromagnètic que pot fer desconnectar alguns diferencials propers. Per tal que això passi, no cal que el llamp caigui en el mateix edifici ni en els cables de distribució elèctrica; amb un llamp que caigui a un arbre o un parallamps que caigui a centenars de metres ja pot succeir.

Això pot ser un problema si passa quan no estem a casa ja que si triguem hores (o dies) a tornar ens podem trobar el congelador aturat i tot el menjar per llençar.

En els llocs on les tempestes són freqüents es recomana instal·lar diferencials superimmunitzats (diferencial Classe A si). Aquests diferencials tenen un filtre que els insensibilitza de les variacions brusques de corrent i dels camps electromagnètics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari