9 d’oct. 2013

El diferencial i els aparells electrònics



L'altre dia, parlant de la sensibilitat del diferencial, us comentava que no era recomanable posar diferencials de 10 mA a una instal·lació però no us comentava gaire el motiu. Avui hi entrarem amb més detall.

Els cables d'una instal·lació elèctrica deixen passar una mica de corrent cap a terra; això forma part del seu funcionament normal. Quan una instal·lació té molts metres de cable (en una vivenda petita fàcilment superem els 100 m) això ja pot ser algun mA.

Per als que vulgueu més informació, us diré que el cable es comporta com un condensador respecte a terra i els condensadors en corrent altern deixen passar corrent. Si no enteneu el que acabo de dir, no hi ha problema, us salteu aquest paràgraf i endavant.

A més, els aparells electrònics acostumen a portar un parell de condensadors connectats a terra a l'alimentació que serveixen per eliminar interferències (a la ràdio, la televisió o altres sistemes que funcionen per radiofreqüència). Aquests condensadors també suposen una petita fuita que forma part del seu funcionament normal.

En conjunt tenim unes fuites que formen part del funcionament correcte i que no suposen cap problema però que poden arribar a uns quants mA. Un diferencial de 10 mA, com comentàvem, per sota de 5 mA segur que no desconnecta però per sobre aquest valor pot ser que sí. I per sobre de 10 mA segur que sí.

Com a conseqüència d'això, desendollar els aparells electrònics que no estem fent servir no només estalvia energia (el conegut standby) sinó que, a més, pot fer disminuir la probabilitat de que el diferencial desconnecti quan no cal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari