25 de set. 2013

El quadre elèctric de casa teva (quarta part - el diferencial)



Ja hem vist  l'IGA i l'ICP, avui ens toca parlar del diferencial. El diferencial és un element molt important per a la seguretat de les persones, els altres més aviat protegeixen la instal·lació.



L'energia elèctrica es basa en la circulació d'electricitat. Quan consumim energia, l'electricitat arriba per un fil i retorna per un altre. Aquests dos fils es corresponen amb les dues potes dels endolls. En funcionament normal, tot el que entra per un fil ha de sortir per l'altre, tant en un aparell com en una instal·lació. Si no entra el mateix que surt vol dir que una part de l'electricitat està circulant per un lloc inadequat.

Quan un cable té l'aïllament en mal estat o un aparell té un problema, una part de l'electricitat pot retornar al generador o al transformador de la companyia seguint un camí anòmal; passant per la paret, el terra, el cos d'una persona, etc. D'això en diem una fuita a terra.

Aquesta electricitat que no va per on toca suposa una pèrdua d'energia però, sobretot, suposa un risc. Alguns exemples de risc:

  • Incendi si el lloc per on passa s'escalfa o si el contacte fa espurnes
  • Corrosió i destrucció d'elements metàl·lics enterrats o encastats
  • Electrocució si passa per una persona o animal


L'interruptor diferencial ens protegeix contra això. El que fa és comparar l'electricitat que entra i la que surt. Si detecta que la diferència és significativa desconnecta la instal·lació. El diferencial seguirà saltant cada cop que el connectem fins que haguem desendollat l'aparell avariat. Si el problema és als cables de la instal·lació, no ens deixarà connectar fins que l'avaria estigui reparada.

Un exemple molt típic de desconnexió del diferencial és el cas que en un electrodomèstic dels que fan sevir aigua (rentadora, rentaplats) s'ha degradat algun element i una part del circuit elèctric queda en contacte amb l'aigua. En posar en marxa l'aparell hi ha una fuita i el diferencial desconnecta.

Un altre exemple que es produeix a vegades és que una instal·lació no està prou bé i hi ha algun element mal aïllat (aïllament del cable esquerdat, cinta aïllant en mal estat, etc.). En aquests casos ens podem trobar que el diferencial salti sempre o que només ho faci els dies humits. Això és perquè l'aire i els materials humits condueixen millor i aquests dies la fuita és més grossa que en els dies secs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari