28 de febr. 2012

Temperatura de color

Si mireu la caixa d'una làmpada, probablement trobareu, entre altres informacions, la seva temperatura de color. I això què és?

La temperatura de color ens dóna una idea del tipus de llum (freda, càlida, etc.) que fa la làmpada. Si us ho mireu, són valors de temperatura altíssims, entre 1500 i 6500 K (és a dir, entre 1773 i 5773 ºC). Què volen dir?

Quan un cos negre (imaginem-nos una barra de carbó) s'escalfa emet radiació electromagnètica. Si ho fa a temperatures molt altes aquesta radiació serà visible, és a dir, fa llum. La temperatura de color és aquella a la que s'hauria d'escalfar el cos negre per fer llum del mateix tipus. Per tant, una bombeta que té una temperatura de color de 4200 K fa el mateix tipus de llum que un cos negre a 4200 K (4473 ºC).

En el nostre llenguatge habitual, parlem de llum càlida o freda que ens dóna idea del confort. Un espai il·luminat amb llum càlida ens dóna sensació d'acolliment i benestar mentre que si ho està amb llum freda l'espai queda més impersonal i es pot percebre també com més net.

Atès que les dues definicions parteixen de conceptes totalment diferents, no ens ha d'estranyar que com més càlida sigui una il·luminació, més baixa és la seva temperatura de color.

Bombetes baix consum

Així, per exemple, les tres bombetes de la figura tenen colors molt diferents. La de la dreta és de llum càlida (en concret, 2700 K) i seria adequada per a la sala d'estar o per a un restaurant. La del mig té una llum freda (en aquest cas, 4200 K) i seria adequada per a una cuina o un hospital. La de l'esquerra és la que en diem de llum de dia (la de la imatge és de 6400 K) i la faríem servir en botigues de teixits o impremtes.

Les espelmes (uns 1800 K) i les bombetes clàssiques (aproximadament 2800 K) fan llum càlida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari