8 de juny 2007

Transport d'energia sense fils

Avui el diari ABC publica una curiosa notícia: Científicos del MIT consiguen la «witricidad», electricidad sin cables. Podeu llegir-la a:http://www.abc.es/hemeroteca/historico-08-06-2007/abc/Tecnologia/cientificos-del-mit-consiguen-la-witricidad-electricidad-sin-cables_1633582030247.html

El mètode és enginyós ja que permet transmetre alguns watts a una distància de pocs metres sense connexió per cable. La idea es basa en els convertidors ressonants i en el teorema de la màxima transferència de potència.

El que no ens diuen és que cal que les bobines estiguin ben orientades i, per tant, l'invent no serveix per aparells que es mouen sinó que cal que l'aparell estigui en una posició adequada respecte l'emissor i amb l'orientació correcta.

Tampoc ens parlen de rendiment, però l'experiència ens diu que això no és fàcilment extrapolable a distàncies més grans ni a potències més grosses, per tant es queda només per a petits aparells electrònics.

De fet, l'invent no és nou. Potser fa 30 anys del primer cop que vaig sentir parlar dels "transistors" sense piles. Fa 30 anys (i abans també) li deiem transistor a un receptor de ràdio que funcionava amb transistors (enlloc de vàlvules) i, per tant, era portàtil. N'hi havia algun model que funcionava sense piles ja que era capaç d'agafar l'energia del camp electromagnètic de l'ambient. El problema és que no tenia prou potència per a un altaveu i funcionava amb auricular.

Finalment un darrer detall. Ara que molta gent defensa (sense que estigui clàrament demostrat) que els camps electromagnètics poden ser perjudicials per a la salut ens trobem algú que ens proposa posar a la nostra llar o despatx un generador de camps electromagnètics amb la única finalitat d'estalviar-nos quatre metres de cable. Sembla un contrasentit, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari